SPONDYLOS

 

Glömmer aldrig den dagen när Annica ringde och berättade över Ozzys syrra Signes diagnos på varför hon fick de där anfallen. Hade aldrig hört det där ordet. Gogglade och symtomen var så skrämmande likt hur Ozzy var. Däremot så hade Signe aldrig visat de symtomen tidigare.

Inte nog med det, en kullsyster till Eddie (Älsa, Annicas hund det med) visade sig även ha det. Därför tog jag beslutet att göra en rtghan. Eddie har också spondylos.

Här kommer det lite info om det.

Vad är spondylos

Det är en ryggförändring som orsakar av inflammation i diskens yttre zon. Det byggs pålagringar framför allt mellan och under kotkroppar. När det växt i hop kallas det för spondylosbryggor.
När de här pålagringarna växer så brukar det vara då hunden har mest ont och får inflammation i de muskler runt kotorna som är drabbad och då brukar man få ge antiinflammatorisk medicin tex rimadyl.
När själva spondylosen har växtklart så brukar inte den förorsaka samma smärta som tidigare däremot blir rörligheten sämre om man kan säga att hunden blivit stelopererad.


Symtom?
Det finns troligen många hundar som har det utan att man vet av det, men oftast så märker man att hunden har ryggsmärtor och rörelsebesvär. På Ozzy var det framför allt att han blev halt vid minsta ansträngning och tog "sats" för att hoppa upp i soffan och in i bilen. Eddie däremot är det bara att han inte hoppar in i bilen, än så länge.

Vad man bör tänka på?
När man läser om det så ska hunden helst inte överbelasta de kotor som är drabbade. Undvika hopp, springa efter bollar, leka men andra hundar och gå i trappor m.m ja ni läser själv, att en hund som INTE får göra detta har INGET hundliv anser jag. Döm själva.
Ozzy får göra det mesta av det jag räknade upp men självklart med måtta. Leka med andra hundar är nästan uteslutet.
Om det går riktigt illa så kan spondylosen brytas sönder och då uppkommer muskelinflammation igen och även de hemska smärtorna.

Förebygga?
Bygga upp muskler runt de områden som är drabbat så de avlastar och stärker. Simning är nog den bästa träningen men även att gå promenader i skog och mark där hunden får lyfta på sina tassarna och ben i olika terränger.
Vanligt att hunden får stå på antiinflammatorisk medicin hela livet. För Ozzys del har det blivit i perioder, vill ju helst slippa ge han mediciner.
Även viktigt att se till så hunden är varm och använda täcke. Helst ska Ozzy värma upp före vi tex tränar och ALLTID stretcha efter träning och promenader. Gör vi inte det då blir han med all säkerhet halt och stel en stund senare.
Glucosamin och nyponpulver är bra och Ozzy får även Cartrophen sprutor. Sen så får han massage och de gillar han verkligen.

Här kommer det en bild på Ozzys rygg som är ca 1,5 år sen. Ni ser att det nästan har bildas de här spondylosbryggorna. I dag så är de troligen i hopväxta.Tycker att man ser kanske lite för lätt på det här med spondylosen, många menar att hunden har ett bra liv ändå. Vilket inte jag tycker.


Tyvär är inte Signe med oss i dag och jag lider verkligen med dig Annica som ni kämpade. Ozzy har även en syster som heter Zelda som även hon har detta. Att även min andra hund skulle få det var så otänkbart. Inte nog med det så har hans syrra Älsa det som ägs av samma ägare som Signe.

Jag hoppas vi har många år kvar med våra älsklingar, men man tar inget för givet utan man är glad så länge man får ha de till låns.

 

Här är en bild på Eddies rygg, jag har ringat in där spondylosbryggorna är.